Tiedonpalautusohjelmistojen oikeanlainen käyttö

tiistai 15. syyskuuta 2015 - Jyri Pohja

Tietojen menettäminen on painajainen kaikille, jotka ovat sen kokeneet. Tilanne on erityisen vakava jos tiedostot ovat tärkeitä työprojekteja, joista pienyritykset ja yrittäjät ovat riippuvaisia. Pahimmassa tapauksessa tällainen onnettomuus voi johtaa mittaviin taloudellisiin tappioihin tai jopa konkurssiin.

Kiintolevyn rikkuminen ei kuitenkaan ole aina syynä tietojen menetykseen. Jos kiintolevyn tiedostojärjestelmä on korruptoitunut tai syynä on muu looginen virhe, voi tiedonpalautusohjelmisto löytää menetetyt tiedot. Älä kuitenkaan käytä ohjelmistoa, mikäli kiintolevy pitää epätavallista ääntä. Tällöin kyseessä on fyysinen vika ja ohjelmisto voi aiheuttaa tiedostojen lopullisen menettämisen.

Tärkeää

Tarkista, että sinulla on käytössäsi ”tietoja tuhoamaton” ohjelmisto. Tällainen ohjelmisto ei kirjoita uusia tilapäistiedostoja, ei yritä uudelleen järjestää alkuperäisiä tiedostoja, eikä muuta tai poista olemassa olevia tiedostoja työstettävällä kiintolevyllä. Jos näin kuitenkin tapahtuu, voivat alkuperäsiet tiedostot ylikirjoittua, jolloin ne ovat lopullisesti menetettyjä.

Huom! Windowsin levyntarkistus muokkaa kiintolevyn sisältöä, kun sillä tarkistetaan levyn yksittäisiä sektoreita.

Kolme tärkeää ohjetta:

  1. Jos et ole aivan varma, että käytössäsi on ”tietoja tuhoamaton” ohjelmisto, älä käytä sitä. Tietojen lopullisen menettämisen vaara on todella suuri.
  2. Ohjelmisto tulee asentaa toiselle kiintolevylle, ei koskaan vioittuneelle levylle, josta tietoja yritetään pelastaa. Tällöin ohjelma voi muodostaa yhteyden vioittuneeseen kiintolevyyn ja tiedonpalautus voidaan aloittaa.
  3. Varmista, että ymmärrät käyttämäsi palautusohjelmiston toiminnot, jotta voit olla aivan varma, että kyseessä on ”tietoja tuhoamaton” ohjelmisto. Voit etsiä ohjeita verkosta tai alan johtavista lehdistä. Löydät taatusti useita arvosteluja ja testejä, joiden avulla voit selvittää kuinka erilaiset tietojenpalautusprosessit toimivat ja kuinka tehokkaita ne ovat.

Varma vihje

Jos haluat tutustua meidän ohjelmistoomme, voit ladata ilmaisen kokeiluversion, jolla voit tarkistaa tallennusvälineesi. Tarkistuksen jälkeen saat yhteenvedon tiedostoista, jotka ovat palautettavissa. Voit valita haluamasi ohjelmaversion kolmesta eri vaihtoehdosta: Ontrack EasyRecovery Home, Professional tai Enterprise. Ohjelmat eroavat hinnoiltaan ja ominaisuuksiltaan.

Lisätietoja löydät sivustoltamme.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!