Tallennusvälineiden fyysiset vauriot

keskiviikko 1. helmikuuta 2017 - Jyri Pohja

Tietojen menetys ja mekaaninen vaurio kulkevat tilastojen valossa usein käsi kädessä. Mekaaniset ja muut fyysiset vauriot ovat tavallisimpia laboratorioomme päätyviä tapauksia. Usein syynä on tietokoneen tai ulkoisen levyaseman putoaminen lattialle.

Mitä fyysisellä vauriolla tarkoitetaan?

Käsitteellä viitataan usein kiintolevyaseman magneettisilla pinnoilla oleviin vaurioihin. Tosiasiassa kaikki kiintolevyn liikkuviin osiin liittyvät ongelmat ovat luonteeltaan mekaanisia.

Miten vauriot syntyvät?

Yleisin syy ongelmiin on levyaseman luku- ja kirjoituspään iskeytyminen levyn pintaan. Vahinkojen laajuus vaihtelee paljon. Kiintolevyn pudotessa esimerkiksi lattialle lukupään osuminen levypintaan aiheuttaa siihen vain pienen kolon tai koloja. Kun kiintolevy sen jälkeen käynnistetään, levyt pyörivät erittäin kovaa vauhtia. Jos tässä vaiheessa lukupää törmää iskuvaurion aiheuttamiin epätasaisuuksiin levypinnalla, vahingot kasvavat lumipalloefektin tavoin nopeasti.  Suurimmat tuhot aiheutuvat yleensä jos kiintolevy pyörii putoamishetkellä.

Muita syitä mekaniikan pettämiseen ovat kuluminen, laitteen väärät säilytysolosuhteet, pölyn pääsy levyaseman sisään, sähkönsyöttöhäiriö, puutteellinen jäähdytys ja korkea lämpötila. Myös neste- ja palovauriot luokitellaan fyysisiin vaurioihin.

Miten fyysisen vaurion voi tunnistaa?

Mekaniikan ongelmat ilmoittavat usein itsestään eri tavoin:

  • Laite ei käynnisty tai käyttäytyy oudosti
  • Tiedostojen avaaminen vie poikkeuksellisen kauan
  • Virhe-ilmoitus, jonka mukaan kiintolevyyn ei voida muodostaa yhteyttä
  • Naksuva, kilkuttava tai laahaava ääni
  • Kiintolevystä ei kuulu mitään ääntä

Voidaanko tiedot pelastaa?

Tämä on ensimmäinen kysymys, jonka asiakaspalvelumme kuulee huolestuneilta käyttäjiltä.

Vastaus riippuu siitä, mitä tarkalleen ottaen on tapahtunut ja miten mittaviksi vauriot ovat päässeet. Käytämme vahinkojen määrittelyssä kolmea luokitusta:

Crash Level 1 (C1)

Tähän luokkaan kuuluvat pienimmät vauriot, joita tuskin voi nähdä paljaalla silmällä. Tällaisten vaurioiden tutkimiseen käytössämme on useita n. 60.000 € arvoisia Carl Zeiss -mikroskooppeja. Useimmiten C1-luokan vahingoissa tietojen palautus on mahdollista. Jos olet todella epäonnekas ja vauriot kohdistuvat levyn järjestelmäosioon, voi olla, ettei levyn tietoihin päästä käsiksi.

Crash Level 2 (C2)

C2-luokan vauriot ovat jo selvästi nähtävissä. Tässäkin tapauksessa levyn pinnalla olevien vaurioiden sijainti on ratkaisevaa sen kannalta, voidaanko tiedot pelastaa. Mikäli pääsemme tietoihin käsiksi, teemme levyn jokaisesta sektorista identtisen työkopion erikoistyökaluilla, jotka olemme pääosin kehittäneet itse vain omaan käyttöömme. Tämän vaiheen jälkeen käsittelemme ainoastaan työkopiota mahdollisten lisävahinkojen välttämiseksi. Tietojen palautusta suoraan rikkinäiseltä kiintolevyltä ei pitäisi yrittää koskaan millään tavalla.

Crash Level 3 (C3)

Tämä luokitus merkitsee käytännössä umpikujaa palautukselle. Jos levyn magneettipinta on revennyt tai naarmuuntunut puhki, emme voi tehdä paljoakaan tietojen hyväksi.

Mitä voit tehdä itse?

Aivan aluksi: sammuta laite välittömästi.

Tämä on paras neuvo lisävahinkojen estämiseksi. Viallisen kiintolevyn käynnistäminen, jossa lukupää raapii tuhansia kierroksia minuutissa pyörivän levyn tallennuspintaa, on tiedoille tuhoisaa. Näissä tilanteissa tietojenpalautusohjelmilla on sama vaikutus. Vaurioituneen kiintolevyn pyörittäminen voi tuhota palautettavaksi tarkoitetut tiedostot lopullisesti!

Älä tee mitään, mistä et ole täysin varma tai mikä voi aiheuttaa lisää vahinkoa.

Älä avaa kiintolevyä!

Ei ole tavatonta, että lähtökohtaisesti täysin pelastettavissa olevan kiintolevyn suurimmat tuhot on aiheuttanut käyttäjä itse. Älä koskaan ruuvaa kiintolevyn koteloa auki.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!