Mitä on hybriditallennus?

perjantai 13. marraskuuta 2015 - Jyri Pohja

Solid State Drive (SSD) -levyt ovat olleet kuumaa tavaraa tallennusvälinemarkkinoilla viimeisen vuosikymmenen ajan. SSD:t ovat massamuisteja, jotka käyttävät samanlaista flash-muistia kuin USB-muistitikut, matkapuhelimet ja SD-muistikortit. Ne tarjoavat useita etuja perinteisiin kiintolevyihin verrattuna. SSD:ssä ei ole liikkuvia osia, ne kestävät paremmin iskuja sekä fyysistä rasitusta ja kaiken lisäksi ne ovat todella nopeita.

Vanha kunnon kiintolevy (HDD) ei ole, tallennuskapasiteetin kasvamista lukuun ottamatta, juurikaan muuttunut viimeisten vuosien aikana. Tänä päivänä 3 TB ja 4 TB kiintolevyt on hinnoiteltu järkevästi ja jotkut valmistajat, mm. HGST / Western Digital, ovat tuoneet markkinoille 8 ja 10 teratavun kiintolevyjä. Ne on tarkoitettu erityisesti pitkäkestoiseen tiedon tallennukseen. Parhaimmillaan kiintolevyt saavuttavat 15 000 rpm pyörimisnopeuden, mutta silloin ne aiheuttavat myös melua, tuottavat lämpöä ja käyttävät enemmän energiaa.

Miksi emme siis ole vaihtaneet täysin SSD-teknologiaan?

Pelkästään hinnaltaan SSD-levyt ovat huomattavasti kalliimpia. Tammikuussa 2015 yhden teratavun kiintolevyn voi ostaa alle sadalla eurolla, kun vastaavasta SSD-levystä saa maksaa reilusti yli 300 euroa.

Vuodesta 2007 lähtien monet valmistajat, kuten Seagate ja Samsung, ovat yrittäneet vaikuttaa suureen hintaeroon kehittämällä kolmannen ratkaisun, joka yhdistää parhaat puolet molemmista tallennusteknologioista. Kyse on hybriditallennuksesta, jossa SSD:n nopeus yhdistyy kiintolevyjen kustannustehokkuuteen.

Kuinka Solid State Hybrid Drive (SSHD) -levy toimii?

Hybriditallennuksen periaatteena on kirjaimellisesti yhdistää flash-muistipiiri pyöriviin elektromagneettisiin kiekkoihin, joita on perinteisessä kiintolevyssä. SSHD:ssa on muutaman gigatavun kokoinen flash-muisti ja suurempikapasiteettinen kiintolevy. Ajatuksena on, että usein tarvittava tai käytettävä data (ns. ”hot data” – kuuma data) voidaan säilyttää SSD-muistipiireillä, jolloin sitä voidaan lukea nopeammin kuin perinteisiltä kiintolevykiekoilta. Ratkaisu tarkoittaa periaatteessa samaa kuin, että asentaisi sekä erillisen kiintolevyn että SSD-aseman tietokoneeseen, mitä kutsutaan myös nimellä ”dual drive hybrid solution”. SSHD:n etu on siinä, että se kykenee automaattisesti optimoimaan suorituskykyään, eikä tiedostoja tarvitse siirtää käsin varsinaiselle tallennusvälineelle, siis kiintolevylle.

Kaikki markkinoiden SSHD:t toimivat yhdellä seuraavista tavoista. Self-optimized mode tai ”self-pinning mode” -periaatteella toimivat asemat osaavat itse ratkaista, mitkä tiedot ovat kuumaa dataa ja siten SSD:llä säilytettävää. Tällöin tietokone tunnistaa levyn tavallisena sisäisenä tallennusvälineenä.

Toiset SSHD-asemat toimivat host-optimoidussa tai ”host-pinning” -tilassa. Tässä menetelmässä tietokoneen käyttöjärjestelmä, ajurit tai tietyt ohjelmat päättävät mitkä tiedot säilytetään nopeammalla SSD:llä. Tällöin tarvittavat komennot välitetään SSHD:lle tavallisen SATA-liitännän kautta.

Hybriditallennuksen edut

Suurin hybriditallennusvälineen hyöty on tärkeiden tietojen nopeampi saatavuus ilman suurta hintaeroa perinteisiin kiintolevyihin. SSHD:t ovat toki hieman kiintolevyjä kalliimpia, mutta silti huomattavasti SSD-asemia edullisempia.

Muiden SSD-asemien etujen tavoin SSHD:t kuluttavat vähemmän energiaa ja tuottavat kiintolevyjä vähemmän lämpöä, mikä vähentää asemaan kohdistuvaa rasitusta ja oletettavasti parantaa sen luotettavuutta ja pidentää elinikää.

Kestävätkö SSD-levyt todella kauemmin?

SSD vs. kiintolevy: 1-1

Ibas Kroll Ontrack vastaanottaa vuosittain lähes 50 000 toimeksiantoa, emmekä voi tämän perusteella sanoa, että SSD:t olisivat perinteisiä kiintolevyjä pidempi-ikäisiä. Olemme huomanneet, että SSD-levyile tehtyjen tietojen palautusten määrä kasvaa käsi kädessä niiden markkinaosuuden kanssa.

Joitakin haittapuolia

Kun flash-muisti on kiinteästi yhdistetty kiintolevyyn, osa sen hyödyistä menetetään. Tietojen pelastaminen SSHD:lta on luonnollisesti yhtä aikaa vievää kuin perinteiseltä kiintolevyltä, mutta esimerkiksi SSD-levyjen kiintolevyjä parempi iskujen kestävyys ei juuri koske SSHD:ta, kun flash-muisti muodostaa tavallisesti vain murto-osan koko tallennuskapasiteetista. Äänekkyydeltään SSHD:ta ei myöskään voida verrata tavalliseen SSD-levyyn.

Mielestämme SSHD:ssa tietojen menettäminen flash-muistipiiristä ei ole todennäköistä, sillä muistipiiriä käytetään tavallisesti välimuistina tai käyttöjärjestelmän ja ohjelmistojen tallentamiseen.

Kaiken kaikkiaan hybriditallennusta voidaan pitää kehitysaskeleena käyttäjille, jotka kaipaavat SSD:n nopeutta, mutta pitävät perinteisen kiintolevyn hintaa houkuttelevampana. Ostopäätöstä tehdessä on kuitenkin hyvä tiedostaa uuden tallennusmuodon erityiset riskit.

img_600x600_shirtontrack

Soita ja pyydä apua heti!